Mijn academy

Van sickcare naar selfcare

Van Sickcare naar Selfcare

Het blog van deze week is wat kritisch, want ik maak me best wel zorgen over de gezondheid van mensen en de toekomst. Als ik om mij heen kijk naar de mensen in mijn eigen kring, dan zie ik mensen die echt hun best doen om goed voor zichzelf te zorgen, gezonder te eten, sporten, mediteren of wat dan ook bij hun past.

Maar ik zie ook kinderen met een elektrische fiets die communiceren via een beeldschermen en mensen die nog geloven dat voedselproducenten en de farmaceutische industrie het beste met ons voor hebben en geven om onze gezondheid. Dat is niet zo. Het draait allemaal om geld in deze wereld. Niet om jouw en mijn gezondheid. Daar moet je zelf voor zorgen en waken. En dat bedoel ik met SELFCARE.

Mensen die kritisch kijken naar wat de samenwerking tussen voedingsindustrie, farmaceutische industrie, zorgverzekeraars en de overheid ons brengt, worden al snel betiteld als WOKE. En dat heeft dan weer een negatieve lading, Je bent niet direct woke als je daar een mening over hebt, wel gewoon kritisch en wakker. Want waarom zou er in een supermarkt voor 80% aan te dure ongezonde troep in de schappen liggen, willen de meeste artsen niet buiten de lijntjes van de protocollen kleuren, de zorgverzekeraars de menselijke maat niet in het oog houden, de farmaceutische industrie alleen op astronomische winsten uit is en onze overheid niet ingrijpt? Omdat het allemaal om geld draait en niet om onze gezondheid.

Onze maatschappij is gericht op sickcare en het is een verdienmodel: we kopen onze (veel te dure) voeding in de supermarkt, we worden op den duur ziek van deze voeding (denk aan overgewicht, hart- en vaatziekten, ontstekingen in de darm, reumatische klachten, psychische klachten, wat eigenlijk niet..), vervolgens gaan we naar de dokter. Die schrijft ons medicatie voor. Die heeft bijwerkingen, waardoor je nog meer medicatie nodig hebt, op den duur is je gezondheid zo slecht dat je als chronisch ziek bestempeld wordt en kind aan huis bent in het ziekenhuis of te horen krijgt dat je er maar mee moet leren leven. Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht beschreven, maar wel hoe het vaak gaat. We moeten van Sickcare naar (preventieve) Healthcare met onze gezondheidszorg, maar totdat het er is, als dat al komt, is het een kwestie van Selfcare. En sowieso is dat natuurlijk een goed idee.

Ik zie dagelijks mensen in de praktijk die een waslijst aan klachten en medicatie hebben. Ze zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om gezonde voeding. Vaak hebben ze spijsverteringsklachten en laten ze van alles uit hun menu om te kijken of dat verbetering geeft. Ondertussen is voeding een stresspunt, zijn ze alleen nog maar moe, hebben darmklachten en vooral te weinig tijd om voor zichzelf te zorgen. En voor jezelf zorgen, daar zit ook weer een stukje psychologie. Want waarom vind jij het niet waard om goed voor jezelf te zorgen?

Het ergste vind ik nog dat veel mensen niet meer weten waarom ze bepaalde medicatie al jaren slikken. Er komt nooit meer een checkup of je bepaalde medicatie nog wel nodig hebt en zo groeit je lijstje aan medicatie gestaag. De symptomen die mensen benoemen, kan ik vaak één op één afvinken met de bijwerkingen van de gebruikte medicatie. En oh ja, of ik een voedingsadvies kan maken wat simpel en makkelijk is want ja, druk druk druk. Ik snap het helemaal, maar hier gaat het mis. Natuurlijk denk ik mee om het zo praktisch mogelijk te maken maar we moeten echt tijd vrij maken voor SELFCARE.

Wat kan je zelf doen:

  • Lees je in, er zijn zoveel interessante boeken. Kennis is macht. Elke week zet ik weer een interessant boek op de digitale boekenplank
  • Bezoek een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut en laat de oorzaak van jouw klachten in kaart brengen. Je krijgt dan ook een voedingsadvies. Hou je daaraan en laat je niet van de wijs brengen door alles wat je leest aan voedingsadviezen op Dokter Google. Maak tijd om de juiste boodschappen te halen en een gezonde maaltijd te bereiden. Ook dat is selfcare.
  • Bezoek lokale winkels en koop pure en onbewerkte producten of maak een moestuintje
  • Eet zoals het bedoeld is voor de mens: ook vlees, vis en eieren. De oorspronkelijke mens at dierlijke voeding. De kiloknaller in de supermarkt is inderdaad geen goed idee, maar af en toe een stukje biologisch gras gevoerd vlees, vette vis en een eitje biedt ons de voedingsstoffen die we echt nodig hebben. Via de media wordt ons constant verteld dat we vegetarisch of vegan moeten gaan eten, maar de alternatieven in de supermarkt zijn ook vrij ongezond. Ik begrijp de aversie rond de bio-industrie maar de oplossing is niet om geen dierlijke voeding meer te eten, maar diervriendelijkere alternatieven te kiezen
  • Gebruik waar nodig supplementen: om iets aan te vullen of om een proces ondersteunen of om te keren. Laat wel eens per kwartaal je gebruik checken bij je therapeut; heb je het nog wel nodig of is iets anders een betere aanvulling. Veranderd gebruik van medicatie en omstandigheden in je leven kunnen andere suppletie vragen. En.. gebruik kwalitatief goede supplementen. Die zijn duurder maar doen ook echt iets voor je. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop.
  • De natuur is onze medicijnkast. Als je je er zelf niet in wilt verdiepen of er geen kennis van hebt, vraag dan advies aan je therapeut. De natuur is gratis: zon, strand, bos en duin, in de natuur zijn is helend. Kruiden kunnen onze gezondheid helen en ondersteunen.
  • Praktiseer ontspanningstechnieken: yoga, meditatie, grounding, DIY acupressuur, sporten, sauna, een boek lezen, vervelen, muziek luisteren, ga zoeken wat bij jou past
  • Family First: sociale contacten zijn belangrijk. Koester je familie maar onderhoud ook sociale contacten met mensen die je energie geven. “Vrienden” die je alleen maar leegtrekken, denk daar nog eens over na of dat vrienden zijn. Zoek contact met gelijkgestemden, die ook geven om hun gezondheid. Sharing is caring.
  • Beweeg! op wat voor manier dan ook. het liefst in de buitenlucht want zonder voldoende zuurstof functioneert je lichaam niet goed. Zitten is het het nieuwe roken

Tot slot: het is zeker niet zo dat onze gezondheidzorg niet goed is. Wij hebben prima zorg in Nederland en daar mogen we dankbaar voor zijn. Vooral voor de acute zorg en bij ziektes en aandoeningen die een naam en een protocol hebben. Als je de easy way wil kiezen, niet aan je gezondheid wilt werken en liever het pilletje zou kiezen, dan zit je nu waarschijnlijk niet dit blog te lezen. Maar dat is ook okee en soms heb je gewoon geen keuze. Gelukkig zijn er ook steeds meer artsen die voeding en leefstijl meenemen in de spreekkamer.

Zorg vermijden? Zeker niet! Ik krijg mensen in de praktijk die nooit bij hun huisarts komen omdat ze te vaak teleurgesteld werden. Maar soms moet ik toch echt even terugverwijzen naar de huisarts om eerst zaken uit te laten sluiten voordat ik een behandeltraject in kan zetten. Een goed contact met je huisarts is belangrijk en het liefst krijgen we natuurlijk het beste van 2 werelden: de reguliere én de complementaire zorg. Maar de samenwerking laat helaas nog veel te wensen over.

Dus: SELFCARE. Maak vandaag SELFCARE SUNDAY. Geen tijd? Kijk eens kritisch hoe je je tijd verdeeld, hoeveel tijd je per dag besteed aan scrollen op je telefoon of TV kijken, misschien kan daar een half uurtje vanaf.

Fijne zondag 🙂