Haaruitval of wel Alopecia Androgenetica

Haaruitval in de vorm van androgeen haarverlies is de meest voorkomende vorm van alle alopecia-varianten. Het komt voor bij vrouwen en mannen. Het is vaak genetisch bepaald en hormonen spelen absoluut een rol.

Bij mannen zullen de inhammen steeds groter worden en er zal kaalheid van de kruin ontstaan, bij vrouwen heeft het meer een diffuus beeld en wordt bijvoorbeeld de scheiding steeds breder.

Haaruitval kan ook psychisch zwaar wegen, met name bij vrouwen maar ook mannen vinden het zeker niet altijd leuk. Bij mannen is het echter tegenwoordig aardig geaccepteerd dat dan al het haar eraf gaat en ze kaal door het leven gaan. Je kan je echter afvragen waarom mannen steeds jonger kaal worden.

 

 

 

 

Hormonen

Het hormoon DHT is vaak de boosdoener, het tast de haarzakjes aan waardoor het haar dunner en breekbaarder wordt en uiteindelijk uitvalt. Met behulp van het enzym 5-alfa-reductase kan testosteron omgezet worden in DHT (Dihydrotestosteron). De aanmaak van deze maar ook andere hormonen kan verstoord worden door voedings- en leefstijlfactoren.

Er is medicatie op de markt (Finasteride en Dutasteride) die de aanmaak van DHT kan reduceren, door het enzym 5-alfa-reductase te verlagen. De vraag is of dat een goed idee is aangezien DHT ook gewoon een belangrijk hormoon is wat we nodig hebben voor andere functies. Zo kan door het gebruik van deze medicatie het libido verlagen, erectieproblemen kunnen ontstaan, concentratieverlies, vergeetachtigheid, angst en depressie. Daarnaast gaat het lichaam vaak juist extra receptoren aanmaken voor DHT waardoor de haaruitval veel erger zal worden als je stopt met de medicatie.

De oorzaken van teveel DHT in de haarzakjes:

  • insulineresistentie (verminderde gevoeligheid voor insuline), te veel insuline in het bloed
  • een hoge inname van geraffineerde koolhydraten, suikers en zuivel (verhoogt de aanmaak van insuline en Insulinlike Growth Factor1)
  • chronische ontsteking
  • een gebrek aan het omega-6 vetzuur GLA
  • een gebrek aan het omega-3 vetzuur EPA
  • een gebrek aan flavonoïden (groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden, peulvruchten, thee, cacao, etc.)

Het enzym 5-alfa-reductase kan verlaagd worden met:

  • polyfenolen, flavonoïden: groene thee polyfenolen (EGCG), quercetine, isoflavonen
  • fytosterolen (cholesterol-achtige stof op plantaardige basis)
  • vitamine B2 (riboflavine)
  • omega-3 vetzuren (EPA)
  • gamma-linoleenzuur (GLA)
  • lignanen (lijnzaad)
  • zaagpalmetto (Serenoa repens)
  • pompoenpitolie (Cucurbita pepo)
  • lycopeen (tomaten)
  • reishi (Ganoderma lucidum)

Bij vrouwen kan ook het hormoon oestrogeen een rol spelen, vooral zo rondom overgang of menopauze. Er is echter genoeg wat je kan doen met je voeding en leefstijl om hier weer meer balans in te krijgen.

 

Oxidatieve stress en ontsteking

Deze 2 zijn samen verantwoordelijk voor verstoring van de hormonen als het om androgene haaruitval gaat. Oxidatieve stress beschadigt de cellen en activeert immuuncellen om schade te herstellen of de veroorzaker te neutraliseren. Het verstoort de activiteit van de hormonen. De immuunreactie is dus el vaak nuttig maar het kan ook zorgen voor vernietiging van de haarzakjes.

Ik kan me voorstellen dat je denkt, jeetje wat ingewikkeld allemaal. Ja dat is het ook. Ons lichaam is een prachtig systeem en als het allemaal gaat zoals het moet is het heel ingenieus. Maar bij verstoringen in bepaalde systemen kan er een cascade aan klachten ontstaan.

 

Wat kan je doen?

Wat kan je nu concreet doen om de haaruitval te stoppen of te verminderen:

  1. Zorg dat je je voedingsstoffen binnen krijgt. Dus eet gezond, onbewerkt en vers. Veel groenten en wat fruit en vergeet de lijnzaad niet
  2. Gebruik een goede shampoo en andere haarverzorging. Veel producten bevatten SLS en SLES, parabenen en parfum. Dat zijn nog maar een paar stofjes waar je hoofdhuid en haar niet blij van worden. Er zijn goede sprays en hoofdhuid-oliën op de markt om de doorbloeding van je hoofdhuid te verbeteren en je haar mild te reinigen. Maar wat voor de één werkt, kan voor de ander juist niet werken dus dat is advies op maat
  3. Als er een hormonale disbalans is, kan dan getest worden. Vraag naar de mogelijkheden. Als eenmaal duidelijk is welke hormonen uit balans zijn, kan er een advies uitgewerkt worden om de balans te herstellen. Meten = weten
  4. Gebruik supplementen. Ga niet lukraak iets kiezen uit dit artikel maar een goede omega 3 kan al veel goed doen en 9 van de 10 mensen hebben een omega 3 tekort. Eerst testen? Meten is weten dus wees welkom in de praktijk om de omega 3 test te doen. De eerste is gratis bij gebruik van een omega 3 supplement.

 

Helaas is de oplossing niet altijd zo eenvoudig en kan het een hele puzzel zijn om uit te zoeken wat de oorzaak is bij jou, dus heb je hulp nodig, maak dan een afspraak voor een gratis SkinTalk.

 

 

 

 

 

Yvonne Kuijpers

orthomoleculair therapeut