Mijn academy

Laboratorium onderzoek bij Prikkelbaar Darm Syndroom

Laboratoriumonderzoek bij Prikkelbaar Darm Syndroom

Dan loop je al jaren met buikklachten rond en krijg je uiteindelijk de diagnose PDS ofwel Prikkelbaar Darm Syndroom. Dan heeft het beestje een naam, maar hoe nu verder?

Als er geen aanwijsbare reden gevonden wordt, krijg je vaak de boodschap dat je er maar mee moet leren leven. En dat je naar een praatgroep voor PDS-patiënten kan gaan…

Waarschijnlijk kan je dat niet accepteren voor wat het is en dat is volkomen begrijpelijk. Want ja, er is wel degelijk iets wat je kan doen.

In de praktijk zie ik dagelijks mensen met deze diagnose en ooit kreeg ik die zelf ook. Het is belangrijk te achterhalen waarom jouw darmen zo prikkelbaar zijn. Je kunt een aantal dingen doen:

  • Starten met een eliminatie dieet en na verloop van tijd bepaalde voeding weer herintroduceren. In de tussentijd krijgen je darmen rust en kunnen ze herstellen
  • Een allergie en/of intolerantie bloedtest doen. Dat geeft vaak direct inzicht in welke voeding je niet goed verdraagt
  • Een ontlastingstest doen waarbij het gehele microbioom in kaart wordt gebracht
  • Een SIBO-ademtest doen, zie het eerdere blogartikel hierover

 

Allergie/intolerantie test

Voor deze test moet bloed afgenomen worden. Er kan een soort prescreeningstest afgenomen worden, waarbij er wordt gekeken of het om allergieën gaat, intoleranties of allebei. Hieruit wordt dan duidelijk welke vervolgonderzoeken specifiek gedaan kunnen worden. Zo kan duidelijk worden of het om voedingsintoleranties gaat, voedingsallergieën of allergieën voor pollen, dieren, huisstofmijt etc.

Het is voor veel mensen vaak fijn hier een duidelijk overzicht van te krijgen. De voeding waar je op reageert gaan we vermijden bij allergieën en tijdelijk vermijden bij intoleranties. Hoe lang, hangt af van de score op een bepaald middel.

Ondertussen wordt er gewerkt aan een gezond voedingspatroon en het helen van de darmen, zodat deze de voeding bij herintroductie beter verdragen kunnen worden. Intoleranties zijn vaak omkeerbaar, maar allergieën niet.

 

Microbioom onderzoek

Voor dit onderzoek moet ontlasting opgestuurd worden naar het laboratorium. Er volgt dan een uitgebreid rapport waarin duidelijk wordt, welke bacteriën eventueel tekort aanwezig zijn, welke onwenselijk overgroeid zijn, of er parasieten, schimmels of ziekmakende bacteriën aanwezig zijn, hoe je vertering verloopt, of er sprake is van ontsteking of een zgn. “leaky gut”. Een disbalans in de darmen kan zorgen voor een wisselend ontlastingspatroon, gasvorming, moeheid en bijv. stemmingswisselingen.

De mogelijkheden om te testen zijn heel breed en in overleg kan bepaald worden, wat er getest gaat worden.

Zo’n onderzoek kan heel nuttig zijn als je al jaren met buikklachten rond loopt. Wisselende ontlasting, diarree of obstipatie kan je leven enorm beïnvloeden, waardoor het ook een stresspunt wordt. En stress heeft ook weer een negatieve invloed op je buikklachten, dus dan is de vicieuze cirkel rond en kom je daar vaak moeilijk weer uit.

De diagnose PDS hoeft dus echt niet voor altijd te zijn en hoe sneller je actie onderneemt, hoe sneller je je weer lekker in je eigen buik voelt!

De laboratoriumonderzoeken kunnen niet los aangevraagd worden, maar altijd ingezet worden binnen een behandeltraject.