Je huid & de zon

Hoe zorg je goed voor je huid in de zon, maar ook voor je gezondheid?

De zon is niet onze vijand, dat staat voorop. Vanuit het oogpunt van huidkanker worden we allemaal aangespoord om je toch vooral altijd in te smeren voordat je nog maar een straaltje zon gezien hebt. De zon heeft echter ook veel gezondheidsvoordelen. Zo maken we onder invloed van de zon vitamine D aan in de zomermaanden. Vitamine D kan je verder halen uit o.a. vette vis, eieren en roomboter, maar dat is lang niet voldoende om er het jaar rond op te kunnen teren. Onderzoek laat zien dat de meeste mensen het gehele jaar vitamine D bij moeten slikken om op een goede bloedwaarde te blijven. In de praktijk is het mogelijk je vitamine D te laten checken. Ik krijg zelden een uitslag te zien die goed is helaas.

En bedenk je ook eens even hoe goed wij ons voelen als we in onze wintermaanden lekker een weekje naar de zon gaan. Natuurlijk, je ontspant je lekker, eten, wijntje en plezier. Maar de zon doet ons ook goed voelen vanwege het licht in de ogen en de aanmaak van vitamine D. Mensen met een winterdip of winterdepressie hebben vaak een flink vitamine D tekort.

Vitamine D is verder o.a. belangrijk voor:

  • onze weerstand/gezond immuunsysteem
  • voorkomen van botontkalking
  • een gezond gebit zonder tandsteen
  • preventief bij kanker
  • gezonde huid

Als je het zo bekijkt is het niet zo handig altijd in de factor 30 in de zon te zitten. Maar…. het is zeker heel belangrijk altijd te voorkomen dat je verbrandt. Het is echter al voldoende om 10-15 minuutjes in de zon te zitten (niet tussen 12 en 15 uur) zonder bescherming, om lekker wat vitamine D op te doen.

Welke zonnebrandcrème is goed? De verschillen.

Ga naar de lokale drogist met een overvol rek zonnebrandmiddelen en je krijgt keuzestress. Want wat is nu een goede zonnebrandcrème? De meeste crèmes bevatten chemische filters om je te beschermen tegen de zon. Ze werken na een half uur ongeveer, worden opgenomen in de huid waar ze de zonnestralen tegenhouden en kunnen mogelijk ook in de bloedbaan komen. Deze chemische filters kunnen echter mogelijk onze hormonen verstoren en jeuk en/of eczeem veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Daarnaast bevatten deze zonnebrandcrèmes vaak te weinig verzorgende componenten terwijl je huid dat juist heel erg nodig heeft, als die blootgesteld wordt aan de zon.

Er zijn ook crèmes met minerale filters, titaniumoxide en zinkoxide bijvoorbeeld. Deze natuurlijke varianten hebben vaak wat meer verzorgende componenten en zinkoxide op zich werkt ontstekingsremmend en kalmerend, dus bij een probleemhuid kan het juist voordelen bieden. De minerale filters leggen een laagje op de huid, zodat straling afgeketst wordt. Een minerale filter werkt wat sneller dan een chemische filter.

Wat je altijd wilt vermijden in je crème is synthetisch parfum. Parfum en de zon is geen goede combi en kan zorgen voor hyperpigmentatie. Draag ook geen parfum op je huid als je in de zon gaat.

Mijn advies is een zonnebrandcrème zónder troep en mét verzorgende ingrediënten. Je kan je huidige zonproduct checken op ingrediënten via de app INCI Beauty. Zorg dat je een product gebruikt met een donkergroen label, dan zit je goed. Daarnaast kan je je crème checken op microplastics via de app BTMB.

Mijn tips:

->Voor dagelijks gebruik (want een SPF is je beste anti-rimpel crème!): Screen Sun Screen van Lois Lee. Dit is een factor 20, dus om echt te zonnen te laag. Gebruik code yvonne10 voor 10% korting

-> Voor een zonvakantie of dagje zon: Tenu Soleil, Solar Tea, INCIA van Hemnature (diverse varianten), Cocosolis. allen verkrijgbaar in factor 30 en 50.

-> Zonbescherming met een tintje: Inika Natural Tinted Sunscreen factor 30 of 50

 

Bescherming van de huid van binnenuit

Ook met voeding en suppletie kan je een en ander doen om te voorkomen dat je verbrandt, mooier bruin wordt en een gezonde huid hebt. Ik schreef al eerder een blog over de voorbereiding van je huid op een zonvakantie.

 

Better safe than sorry

Let op want elke huid is anders. Heb je een huid met veel moedervlekken, een hele lichte huid, eerder huidkanker gehad of zit het in de familie, wees dan extra voorzichtig en smeer je goed in. Vermijd de zon op de heetste uren, draag een zonnehoed en tegenwoordig is er ook UV-werende kleding verkrijgbaar.

Zeker als je nu rond de 40 of ouder bent, dan kom je nog uit de generatie die zich niet insmeerde, veel is verbrand en die schade bouwt zich op met de jaren, dus zon verstandig! Iedereen vindt een zon-getint huidje mooi maar er zijn ook goede zelf-bruinende crèmes verkrijgbaar zonder troep.

 

 

Yvonne Kuijpers

orthomoleculair therapeut