eczeem

Eczeem

Eczeem Atopische dermatitis – of atopisch eczeem – is een van de meest voorkomende chronische inflammatoire huidziekten. Het is een allergische huidaandoening die gepaard gaat met droge huid, jeuk, rode vochtige huiduitslag, blaasjes, schilfers en korstjes. Het ontstaat vaak al op heel jonge leeftijd, maar kan ook op volwassen leeftijd…

Eczeem

Atopische dermatitis – of atopisch eczeem – is een van de meest voorkomende chronische inflammatoire huidziekten. Het is een allergische huidaandoening die gepaard gaat met droge huid, jeuk, rode vochtige huiduitslag, blaasjes, schilfers en korstjes. Het ontstaat vaak al op heel jonge leeftijd, maar kan ook op volwassen leeftijd nog verschijnen.

Atopisch eczeem is een onderdeel van het zogenaamde atopisch syndroom, waartoe ook astma en allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis (hooikoorts, allergische neus- en oogontsteking) behoren. Mensen met atopisch eczeem hebben of krijgen vaak ook astma en/of hooikoorts.

Bij atopie worden te veel immunoglobuline E (IgE) en andere ontstekingsmediatoren aangemaakt in respons op relatief onschuldige stoffen in de voeding of omgeving. Men gaat er vaak van uit dat dit het gevolg is van genetische factoren, waar men weinig aan kan veranderen. De conventionele behandeling van atopisch eczeem bestaat vooral uit inwendige en uitwendige ontstekingsremmers om de symptomen te verminderen of onder controle te houden.

Toch ligt de oplossing in de aanpak van binnenuit en het herstel van de verstoorde huidbarrière. Dan kan je eczeem onder controle krijgen, op voorwaarde dat alle onderliggende oorzaken (langdurig) aangepakt worden. De binnenkant aanpakken is punt 1 en natuurlijk ook goed kijken wat je op de aangedane huid smeert. Als de huidbarriere niet in tact is, kunnen specifieke cremes ingezet worden om deze te ondersteunen en herstellen.

DE AANPAK

Intoleranties

Het is als uitgangspunt handig om te weten of je intolerant bent voor bepaalde voeding, dit kan getest worden in de praktijk maar in eerste instantie zullen we kijken of we hier via het voedingsdagboek helderheid in kunnen krijgen.

Je bent wat je eet

Uiteraard gaan we kijken wat je eet en wat daaraan zou kunnen veranderen, mede op basis van de uitslag van de intolerantietest of je voedingsdagboek.

Voeding is heel belangrijk omdat:

  • het invloed heeft op je hele systeem maar om te beginnen je darmen. Gezonde darmen = gezonde huid
  • het is uiteraard belangrijk om alle vitaminen, mineralen en vetzuren binnen te krijgen voor een gezond lichaam en een eczeemvrije huid
  • bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontsteking in je lichaam veroorzaken, zoals dit zich ook voordoet bij rosacea en acné
  • tot slot is de vertering van de voeding vaak niet op orde, waardoor de opname van voedingsstoffen ook niet goed verloopt

Dit zijn nog maar een aantal belangrijke factoren.

Om tot een oplossing te komen

Uiteraard is het belangrijk de oorzaak te achterhalen, pas dan is een gericht aanpak mogelijk:

  • intoleranties testen
  • voeding checken
  • vaststellen of er vitamine- en mineralen tekorten zijn
  • beoordelen of gebruikte verzorgingsmiddelen een trigger zijn voor activatie van het immuunsysteem
  • onderzoeken of er spake is van darmdisbalansen
  • onderzoeken of de lever goed functioneert
  • stressmanagement indien nodig
  • etc.

Kortom, er valt veel te onderzoeken maar als eenmaal helder is wat de triggers zijn, ben je een stuk dichter bij een oplossing.