Acné

Acné: huid & talgklieren De talgklieren zien we vaak als de oorzaak van vette huid en puistjes, maar ze hebben ook een belangrijke functie. Even een lesje talgklieren. Ze zijn verbonden met onze haarzakjes. Ze scheiden talg af, wat vooral bestaat uit allerlei soorten vetjes, squaleen en cholesterol. In de…

Acné: huid & talgklieren

De talgklieren zien we vaak als de oorzaak van vette huid en puistjes, maar ze hebben ook een belangrijke functie.

Even een lesje talgklieren. Ze zijn verbonden met onze haarzakjes. Ze scheiden talg af, wat vooral bestaat uit allerlei soorten vetjes, squaleen en cholesterol.

In de praktijk vertellen cliënten mij vaak dat ze een vette huid hebben, dat er veel talg afgescheiden wordt. Dat kan zijn op het gezicht maar ook vaak op de bovenrug en borst. Ook hier zitten talgklieren. Maar die talgklieren hebben we natuurlijk niet voor niets.

De functies van de talgklieren zijn o.a.:

  • Aanmaak en uitscheiding van talg
  • Behoud van het microbiële evenwicht
  • Behoud van de barrièrefunctie van de huid
  • Ontstekingsremming
  • Aanmaak hormonen
  • Activatie vitamine D
  • Regulatie stressrespons van de huid
  • Bescherming tegen water, ultra violette straling en bacteriën

Oeps, dat klinkt allemaal best belangrijk. Snap jij nu ook steeds meer dat al die cleansers, zuren en serums die tot doel hebben om talg te verminderen, niet altijd even goed zijn voor onze huid? Als je eenmaal weet hoe je de talgklieren kan beïnvloeden, heb je een tool in handen om weer je mooiste huid ever te krijgen.

 

 

De aanmaak en stimulatie van talg wordt grotendeels bepaald door wat we eten. Vetzuren zijn heel belangrijk. Een verstoorde verhouding tussen omega 3 (te weinig) en omega 6 (vaak teveel) en een gebrek aan vitamine D (wat je haalt uit bijv. vette vis) zien we vaak bij acné, seborrhoïsche dermatitis, psoriasis en rosacea.

Acné

De talgklieren gaan niet zomaar extra talg produceren. Er zijn allerlei processen in ons lichaam die hier invloed op hebben. Juist ook door het gebruik van teveel verzorging die talg doet verminderen, zal de huid op den duur reageren door juist meer talg aan te maken. De huid heeft talg nodig om gezond te kunnen zijn.

Onze hormonen hebben ook invloed op de aanmaak van talg. Testosteron wordt door het enzym 5-afla-reductase omgezet in DHT, een vorm van testosteron die bepaalde receptoren in de talgklieren kan aanzetten tot meer aanmaak van talg. Maar ook het hormoon insuline kan hier een belangrijke rol spelen. Insuline wordt in ons lichaam aangemaakt in reactie op het eten van suikers en snelle koolhydraten. Bij hoge insuline-levels worden de talgklieren gestimuleerd om meer aan te maken.

Als we naar voeding kijken heeft zuivel van de koe hier ook een rol. Het heeft de IGF1-factor (insulin like groth factor) en kan zodoende hetzelfde effect hebben op de talgklieren.

Het vermijden van zuivel van de koe is een van de eerste voedingsinterventies bij acne en een vette huid.

Dus, er zijn een aantal punten die we hieruit kunnen leren:

  • Eet voldoende vette vis voor je omega 3 en vitamine D en vermijd bewerkte voeding met omega 6 vetten of neem een omega 3 supplement. Bestel hier.
  • Vermijd suiker en snelle koolhydraten
  • Vermijd zuivel van de koe óf switch naar rauwe zuivel. In rauwe zuivel zitten nog alle goodies die zuivel van de koe ons te bieden heeft. Door het pasteurisatie proces wat toegepast wordt, is alle zuivel in de supermarkt gepasteuriseerd en niet meer rauw. Kan je echt niet tegen zuivel van de koe dan is (rauwe) zuivel van de geit een goed alternatief.

Het kan best een zoektocht zijn om er achter te komen waarom jouw huid zo vet is. Misschien heb je deze tips al toegepast maar lukt het toch maar niet om je huid te verbeteren. Acné is ook best complex.

Heb je hulp nodig, vul dan het formulier in op de homepage en vraag je gratis telefonische SkinTalk aan. Dan kijk ik met jou mee wat ik voor je kan doen.