acne

Acné is altijd hormonaal

Acne is altijd hormonaal Mensen krijgen vaak te horen dat ze hormonale acne hebben, alsof het een aparte vorm van acne zou zijn. Vermoedelijk wordt hiermee bedoeld, dat de geslachtshormonen betrokken zijn bij het ontstaan van de acne. Vaak zie je dat inderdaad tijdens de periodes van je leven gebeuren…

Acne is altijd hormonaal

Mensen krijgen vaak te horen dat ze hormonale acne hebben, alsof het een aparte vorm van acne zou zijn. Vermoedelijk wordt hiermee bedoeld, dat de geslachtshormonen betrokken zijn bij het ontstaan van de acne. Vaak zie je dat inderdaad tijdens de periodes van je leven gebeuren dat de hormonen flink schommelen, tijdens de puberteit, zwangerschap en overgangsperiode. Maar vrouwen zien acne vaak opkomen rond de luteale fase van hun menstruatie en linken het daarom ook aan de term hormonale acne.

Maar eigenlijk is acne altijd hormoon gerelateerd. Want niet alleen de geslachtshormonen hebben invloed op acne, ook insuline, cortisol en de schildklierhormonen hebben invloed op jouw huid.

Acne is complex, even over al die hormoontjes

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat vaak wordt geassocieerd met de tienerjaren, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen en een complexe mix van interne en externe factoren hebben. Hoewel hormonale veranderingen vaak worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van acne, gaat de werkelijkheid veel dieper dan alleen geslachtshormonen. Laten we eens kijken naar hoe hormonen zoals insuline, schildklierhormonen en cortisol een rol spelen bij het ontstaan en de verergering van acne.

Insuline en acne: De rol van voeding en insulineresistentie

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dat een sleutelrol speelt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten en suikers kan leiden tot hoge pieken in de bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt de insulineproductie kan verhogen. Dit kan leiden tot insulineresistentie, waarbij cellen niet goed reageren op insuline, en een verhoogde productie van androgenen, mannelijke hormonen die acne kunnen verergeren door de talgproductie te stimuleren.

Het verminderen van de inname van geraffineerde koolhydraten en suikers en het kiezen voor een voedzaam dieet met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en insulineresistentie te verminderen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het verminderen van acne.

Schildklierhormonen en acne

De schildklier produceert hormonen die een breed scala aan lichaamsfuncties reguleren, waaronder metabolisme (kom je aan of val je af), groei en ontwikkeling. Een onevenwicht in schildklierhormonen, zoals bij hypothyreoïdie (te langzame schildklierfunctie) of hyperthyreoïdie (te snelle schildklierfunctie), kan invloed hebben op de huid en acne veroorzaken of verergeren.

Bij hypothyreoïdie kan een trage stofwisseling leiden tot een ophoping van gifstoffen in het lichaam, wat de huidgezondheid kan beïnvloeden. Aan de andere kant kan hyperthyreoïdie leiden tot een verhoogde talgproductie en een vettige huid, wat de kans op acne vergroot.

Het is belangrijk om eventuele schildklierproblemen te laten diagnosticeren en behandelen om de hormonale balans te herstellen en mogelijke huidproblemen aan te pakken. Tijdens een 1 op 1 huidtraject brengen we dit soort disbalansen altijd eerst in kaart.

Cortisol en acne: De impact van stress op de huid

Cortisol, vaak aangeduid als het “stresshormoon”, wordt geproduceerd door de bijnieren als reactie op stress. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogde productie van cortisol, wat op zijn beurt de talgproductie kan stimuleren en ontstekingsreacties in de huid kan veroorzaken, waardoor acne ontstaat of verergert.

Het beheersen van stress is daarom cruciaal voor het behoud van een gezonde huid. Ontspanningstechnieken zoals mindfulness, meditatie, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap kunnen helpen om stress te verminderen en de cortisolspiegels te stabiliseren, wat op zijn beurt de huidgezondheid kan verbeteren.

Zoals je kunt lezen is het belangrijk verder te kijken dan geslachtshormonen. Tijdens de Huid & Leefstijl programma’s lopen we alle mogelijke oorzaken na: hormonen, maar ook darmgezondheid, stress en voeding uiteraard.

Heb jij alles al geprobeerd en wil je wat dieper kijken? Boek dan je gratis SkinTalk van 30 minuten en dan kijk ik met jou mee!

En.. ik heb goed nieuws! Binnenkort is er de online-mini-cursus ClearSkin beschikbaar. Ben je nog niet toe aan een uitgebreid Huid & Leefstijl Programma maar wil je wel praktische tools & tips om zelf aan de slag te gaan met je acne? Dan is deze online-mini-cursus echt iets voor jou.

Ik ben er druk mee bezig om deze samen te stellen. En omdat de praktijk binnenkort 8 jaar bestaat, ga ik ook een give-away doen dus…hou de nieuwsbrief én de socials in de gaten als je mee wilt dingen.

Weet je andere mensen die je dit gunt? Stuur de nieuwsbrief dan door!