Mijn academy

Voeding en rosacea

Voeding en rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die zich kenmerkt door roodheid, ontsteking, en soms puistjes in het gezicht. Voor veel mensen kan rosacea een grote impact hebben op hun zelfvertrouwen en levenskwaliteit. Traditionele behandelingen zijn vaak gericht op het onderdrukken van symptomen, maar vanuit een orthomoleculair oogpunt kijken we naar de onderliggende oorzaken en hoe voeding een rol kan spelen in het beheersen en verminderen van rosacea-symptomen.

Hoe kan Orthomoleculaire Geneeskunde bijdragen?

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het optimaliseren van de gezondheid door het aanvullen van essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden, te kijken naar andere factoren die invloed hebben, zoals stress, hormonen en darmgezondheid. Een totaal-aanpak is belangrijk om de rosacea onder controle te krijgen.

De Rol van Voeding bij Rosacea

Voeding speelt een cruciale rol in het beheer van rosacea. Hoewel elke persoon anders reageert op verschillende voedingsmiddelen, zijn er enkele algemene voedingsstrategieën die vaak helpen bij het verminderen van symptomen.

1. Ontstekingsremmend dieet

Rosacea wordt vaak gekenmerkt door ontstekingen. Daarom is een ontstekingsremmend dieet een goede basis. Dit houdt in dat je voedingsmiddelen vermijdt die ontstekingen kunnen veroorzaken en juist kiest voor voedingsmiddelen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

– Te vermijden voedingsmiddelen: Suiker, geraffineerde koolhydraten, gefrituurd voedsel, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en cafeïne.
– Aanbevolen voedingsmiddelen: Groene bladgroenten, bessen, vette vis (zoals zalm en makreel), noten, zaden, kurkuma, en gember.

2. Voedingsstoffen voor huidgezondheid

Bepaalde voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde huid en kunnen bijdragen aan het verminderen van rosacea-symptomen.

– Omega-3 vetzuren: Deze vetzuren, te vinden in vette vis, lijnzaad, en walnoten, hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen.
– Zink: Dit mineraal speelt een rol bij de huidgezondheid en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Zinkrijke voedingsmiddelen zijn onder andere oesters, rundvlees, pompoenpitten en kikkererwten.
– Vitamine D: Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D, wat kan bijdragen aan huidproblemen. Suppletie of het consumeren van vitamine D-rijke voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren kan gunstig zijn.
– Probiotica: Een gezonde darmflora is belangrijk voor de algehele gezondheid, inclusief de huid. Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora.

3. Voedselintoleranties en allergieën

Voor sommige mensen kunnen voedselintoleranties of allergieën rosacea-symptomen verergeren. Het kan nuttig zijn om een eliminatiedieet te volgen om te identificeren welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken. Veelvoorkomende triggers zijn gluten, zuivel, soja, en nachtschades (zoals tomaten, paprika’s, aardappelen en aubergines).

Suppletie als ondersteuning

Naast voeding kan orthomoleculaire suppletie een waardevolle aanvulling zijn bij de behandeling van rosacea. Het is echter belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut:

– Omega-3 supplementen: Indien voldoende inname via voeding lastig is.
– Zink supplementen: Om tekorten aan te vullen.
– Vitamine D: Zeker in de wintermaanden of bij onvoldoende blootstelling aan zonlicht maar tegenwoordig maken we dusdanig weinig vitamine D aan in de zomer dat doorslikken het hele jaar rond aanbevolen is, i.c.m. met K2 omdat dit duo zorgt voor gezonde bloedvaten.
– Probiotica: Voor het ondersteunen van een gezonde darmflora, het is wel belangrijk te laten onderzoeken welke probiotica, want het lukraak slikken van een breedspectrum probiotica kan ook averechts werken.

Conclusie

Rosacea kan een uitdagende aandoening zijn, maar door een orthomoleculaire benadering te volgen, kunnen veel mensen aanzienlijke verbeteringen zien in hun symptomen. Door een ontstekingsremmend dieet te volgen, essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, mogelijke voedselintoleranties te identificeren en ook leefstijlfactoren mee te nemen in de behandeling, kan orthomoleculaire therapeie een krachtig middel zijn in het beheer van rosacea.

Bronnen en referenties

– Campbell, J. L., & Cockerell, C. J. (2013). Rosacea: Epidemiology and pathogenesis. Clinics in Dermatology.
– Liso, M., & De Santis, S. (2017). Rosacea: New and Emerging Treatments. Drugs in Context.
– Holick, M. F. (2007). Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine.