Omega 3 en jouw huid
Omega 3 en jouw huid
Bij voorkeur test ik bij iedereen die in de praktijk komt de omega 3 status. En zeker de mensen met huidaandoeningen. En bij deze mensen met acne, eczeem, rosacea of psoriasis blijkt eigenlijk altijd dat de waarde ernstig verlaagd is. Het is dus ook het eerste punt om aan te werken. Je huid van binnenuit voeden en ondersteunen.
Wat kan omega 3 doen voor je huid?
Gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren, zijn belangrijk voor een mooie huid, doordat ze helpen de huid soepel en gehydrateerd te houden. Ook ondersteunen ze de celmembranen.
Bronnen in voeding: wilde vette vis (geen kweekvis), algen, walnoten, hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, zeewier, noten, zaden en avocado’s. Eigenschappen van gezonde vetten:
Celmembranen: omega 3- en omega 6-vetzuren zijn cruciale componenten van celmembranen en helpen bij behouden van integriteit en flexibiliteit van celmembranen, wat belangrijk is voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in en uit cellen
Ontstekingsremmende eigenschappen: omega 3-vetzuren, met name EPA en DHA, hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Dit draagt in de huid bij aan verminderen van roodheid, zwelling en acne
Huidhydratatie: gezonde vetten helpen bij het vasthouden van vocht in de huid. Ze ondersteunen de huid barrière en voorkomen vochtverlies.
Collageenproductie: omega 3-vetzuren kunnen ook de productie van collageen bevorderen, wat weer bijdraagt aan een gezonde huid
Wondgenezing: omega 3-vetzuren spelen een rol in het proces van wondgenezing en de vorming van nieuwe huidcellen. Dit versnelt het genezingsproces en vermindert littekens
Omega 6-vetzuren zitten al veel in onze voeding. Het is dan ook vooral belangrijk om te letten op de inname van omega 3-vetzuren.
De ideale verhouding tussen omega 6 en 3 is 5:1 of liever nog 1:1. Omega 6 vetzuren zijn in de vorm van arachidonzuur veel aanwezig in plantaardige oliën, vlees uit de intensieve veeteelt en in bewerkte (kant-en-klaar) producten. Omega 3 halen we uit een beperkt aantal bronnen. Daarnaast bevat de kweekvis in de winkels weinig omega 3 doordat kweekvis niet de juiste voeding krijgt om omega 3 te vormen én vaak preventief veel antibiotica. Niet echt een gezonde bron van omega 3 vetzuren.
Met de Westerse eetgewoontes is de verhouding omega 6 tot 3 ongeveer 15-25:1. Dit is zeer ongunstig en kan mogelijk bijdragen aan allerlei metabole en ontstekingsziektes.
Hoe verbeter je de balans tussen omega 3 en omega 6?
Om de verhouding te verbeteren, probeer eerst meer omega 3 bronnen te eten. Verminder tegelijkertijd je omega 6 inname uit plantaardige oliën, niet-biologisch vlees en bewerkte voeding. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of avocado-olie om in te bakken en kies voor biologisch vlees. Beperk bewerkte producten zoveel als mogelijk. Vind je het moeilijk voldoende met voeding binnen te krijgen, denk dan aan suppletie. Om een goede omega 3 status te onderhouden zou je 4-5 keer per week kwalitatief goede vette vis moeten eten en dus nog meer om een tekort in te lopen. Dat doet natuurlijk niemand. Suppletie is dus eigenlijk altijd nodig.
Met een goede zuivere visolie, kan je je waardes in 4-5 maanden flink verbeteren. Meten is weten dus doe bij start een (gratis) test en doe de hertest in de 5e maand van het gebruik van de visolie. Veel mensen ervaren een minder droge huid, minder ontstekingen en een betere regulering van de talgproductie. De cellen zijn beter in staat om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren.
Wil jij ook een omega 3 test doen? Bij gebruik van Eqology visolie, krijg je de eerste test gratis en betaal je voor de hertest € 44. Je gebruikt de visolie in totaal minimaal 6 maanden om tot goede waardes te komen. Er kan bloed afgenomen worden in de praktijk (2 druppels) maar je kan het ook eenvoudig thuis doen, dan sturen we de testkit naar je op. Voor meer info lees hier verder.