Lymfe systeem en je huid

Herken je dit? Je hebt een onzuivere huid en al heel bewust bezig. Je hebt je voeding aangepast, gegoogeld op supplementen die je in kan zetten om je huid te ondersteunen maar het wordt alleen maar erger! Hoe kan dat nou?! Het heeft vaak te maken met je vermogen om te ontgiften.
Als je een onzuivere huid hebt, acne, rosacea of eczeem, kiest je lichaam je huid mogelijk als ontgiftingsroute. Normaliter worden gif- en afvalstoffen afgevoerd met behulp van een aantal organen die betrokken zijn bij de ontgifting. Denk aan de lever, het lymfesysteem, je nieren, longen, slijmvliezen en de darmen. Ook de huid is een route om te ontgiften maar dat wil je eigenlijk liever niet, want dat resulteert in meer ontstekingen, pukkels of onzuiverheden.

Wat is je lymfe systeem eigenlijk?

Het is net als bloedvatenstelsel een systeem van grote en kleine vaten waar lymfevocht doorheen stroomt. Dit vervoert vooral afvalstoffen, kapotte lichaamscellen en ziekteverwekkers en kan deze ook onschadelijk maken.  Het is dus een belangrijk reinigingssysteem van ons lichaam. Het onschadelijk maken gebeurt o.a. in de hals, rond je hart, in de liezen en de oksel. Daar zitten lymfeklieren, het zijn een soort knooppunten waar de lymfevaten samenkomen en waar weefselvocht met al die afvalstoffen doorheen gaat.

In onze lymfeklieren worden afvalstoffen en ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt of gedood met behulp van lymfocyten en vervolgens via de bloedbaan afgevoerd via urine, ontlasting, zweet etc. Hier zit dus een deel van onze afweer, wat een onderdeel is van ons immuunsysteem.

Nu snap je misschien ook waarom het geen goed idee is je oksel dicht te spuiten met deodorant waar aluminium inzit. Dit blokkeert de lymfeklieren waardoor ze hun functie niet goed kunnen uitoefenen en afval niet via het zweet afgevoerd kan worden.

Tot slot heeft dit belangrijke systeem ook nog als taak om overtollig vocht af te voeren uit het lichaam.

Je ziet het aan je gezicht

Als het lymfesysteem niet goed functioneert, kan je dat zien aan wallen onder de ogen, een puffy, bleek of grauw gezicht en de huid is minder stevig.

Supplementen om te ontgiften

Als je dus supplementen te hoog inzet om de ontgifting te ondersteunen, loop je het risico dat je huid er eerst erger uit komt te zien. Er is heel veel op de markt en je bent je misschien ook niet altijd ervan bewust dat het ontgiftend kan werken.

Het is dus sowieso slim om niet altijd direct de aanbevolen dosis om het potje in te nemen, maar lager te beginnen en voorzichtig op te bouwen. Let op reacties op je huid. Het is natuurlijk ook een optie om door de zure appel heen te bijten en het ontgiftingsproces vol in te gaan. Uiteindelijk zal je huid opklaren als alle “troep” eruit is. Om te beginnen kan het helpen om te zorgen dat je lymfesysteem goed functioneert en niet stagneert.
Wat kan je daarvoor doen:
  • Eet vers & onbewerkt met veel (groene) groenten en bij voorkeur biologisch
  • Vermijd verzorging met troep erin als parabenen, parfum en minerale oliën
  • Drink voldoende water 2 liter per dag
  • Beweeg, denk ook aan trampoline springen of touwtje springen, dit activeert het lymfesysteem
  • Koud douchen
  • Zweten door sporten of saunabezoek
  • Draag geen knellende kleding en vermijd BH’s met strakke beugels erin
  • Gebruik een natuurlijke deodorant zonder aluminium. Zo kunnen de zweetklieren hun werk doen zonder dat je ruikt (bijv. Loveli)
  • Drybrushen lichaam en gezicht: gebruik een lichaamsborstel om je huid te borstelen, dit stimuleert het lymfesysteem. Voor je gezicht gebruik je daarvoor een heel zacht borsteltje om de barrière niet te beschadigen of een (schoon!) gua sha steentje. Check dit filmpje voor het gebruik daarvan

Wees voorzichtig met deze supplementen

  • Vitamine B12 in de actieve vorm – ik zie veel mensen met een vitamine B12 tekort en ook zeker bij mensen met huidklachten. Het kan verleidelijk zijn om een hoge dosis in te nemen om snel van je vermoeidheid af te komen of andere klachten, maar voor je huid is dit vaak teveel en kan er een ontgiftingsreactie optreden, waarbij je een uitbraak krijgt van ontstekingen en pukkeltjes.
  • Doe het liever geleidelijk en kies voor een lager gedoseerde variant maar wel altijd een actieve zoals adenosylcobalamine of methylcobalamine
  • Chlorella en spirulina: dit zijn hele mooie supplementen om je algehele gezondheid te ondersteunen en ze kunnen zeker bijdragen om het lichaam te detoxen. Als je ze langzaam opbouwt kunnen ze ook juist bijdragen aan een mooie huid
  • Mariadistel: dit is vaak verkrijgbaar in een vloeibaar tinctuur en kan je daardoor goed doseren en opbouwen. Mariadistel ondersteunt ook de lever bij de ontgiftingsfunctie en wordt daarom vaak ingezet bij huidklachten
  • Kurkuma: kurkuma heeft vele positieve effecten op onze huid en ook hier geldt: doseer matig of gebruik eerst eens kurkuma als kruid in de keuken.
Ook met voeding kan je je lichaam mild ontgiften, door puur en onbewerkt te gaan eten, alle bewerkte troep te vermijden, voldoende water te drinken, voldoende groente te eten (400-500 gram per dag) en dagelijks 30 minuten buiten te wandelen kom je ook al heel ver.
Voeding en leefstijl is de basis van de behandelprogramma’s bij Huid & Leefstijl. Doe jij het liever onder begeleiding, boek dan je gratis SkinTalk van 30 minuten of download het gratis E-book met mijn 3 belangrijkste tips voor een gezonde huid.
De skintools voor lichaam en gezicht zijn verkrijgbaar bij Loïs Lee.

 

Yvonne Kuijpers

orthomoleculair therapeut