Hoe kies je een goed supplement?

Zie jij door de bomen het bos nog als het over supplementen gaat? Misschien denk je het goed te doen met een supplement van de drogist, Davitamon of Lucovitaal. Ze zijn niet duur en het lijkt er allemaal wel goed uit te zien. Helaas, blijkt goedkoop vaak duurkoop.

Maar je moet helaas wel gestudeerd hebben om de etiketten te kunnen beoordelen. Een kwalitatief goed product bevat geen (mogelijk) schadelijke ingrediënten. Er is een duidelijk verschil tussen de supplementen in het schap van de winkels en de orthomoleculaire varianten. Deze laatste groep is vaak wat hoger gedoseerd, zonder vulstoffen en andere troep en het doet daadwerkelijk iets voor je.

De supplementen in het schap van de lokale drogist zijn vaak super laag gedoseerd en bevatten veel vulmiddelen, smaakstoffen en inactieve synthetische ingrediënten die niet goed opneembaar zijn voor het lichaam. De dosis die erin zit, is misschien goed voor gezonde mensen zonder aandoeningen of ziekte. Maar om iets te herstellen of om te keren, heb je wat meer nodig. Gelukkig zie ik ook langzamerhand wat betere merken op de planken van de drogist.

Neem nou bijvoorbeeld magnesium. Het is wel handig om te weten wat het doel is als je magnesium gaat slikken. Heb je ondersteuning van de spieren nodig, ben je vermoeid, slaap je slecht of kan je moeilijk naar het toilet? Wat? Ja dat bedoel ik. Ik krijg mensen in de praktijk die last hebben van diarree. En als ik dan hun supplementengebruik onder de loep neem, gebruiken ze vaak slechte kwaliteit supplementen met o.a. magnesium-oxide erin. Deze vorm van magnesium kunnen we niet opnemen en wordt vooral ingezet bij constipatie normaliter. Maar het is ook goedkoop dus daarom wordt deze vorm vaak gebruikt in de goedkopere supplementen.

Want zo heb je ook magnesiumcitraat voor de spieren, magnesiumtauraat voor het brein, magnesiumbisglycinaat etc. Qua opneembaarheid is het dus belangrijk naar de vorm te kijken.

 

Maar denk ook goed na over wat je wilt bereiken:

 

En dit gaat dan alleen nog maar over magnesium. Als je over vitamines spreekt is het vaak belangrijk dat het actieve vitamines zijn die goed opneembaar zijn. Bij B12 zie je vaak in de goedkopere supplementen de cyanocobalamine. Deze vorm moet in het lichaam nog omgezet worden tot iets bruikbaars. Bij gezonde mensen werkt dat systeem vaak wel goed, maar het zijn vaak juist de mensen met klachten die voor een B12 supplement slikken. Kies dan liever voor een methylcobalamine, dit is een vorm van B12 die actief is het lichaam kan het makkelijker opnemen.

En zo valt er heel veel te vertellen over de kwaliteit van supplementen. Ik adviseer mijn cliënten hun supplementengebruik één maal per kwartaal te laten checken. Verandering van omstandigheden, medicijngebruik en verbetering of verslechtering van klachten kunnen aanleiding zijn om het gebruik aan te passen.

En.. niet te vergeten: meten is weten. In de praktijk hebben we diverse testen om de status te testen van K2/D3, omega 3 en een mineralentest via een vingerprik en nog vele andere opties via het laboratorium. Vraag gerust naar de mogelijkheden

Bij Your Natural Life werken we met kwalitatief goede supplementen. O.a. Energetica Natura. En die hebben ook een mooie gids samengesteld voor de leek om het kiezen iets makkelijker te maken. Je kan hem hier gratis downloaden. Uiteraard ben je ook altijd welkom in de praktijk voor advies.

 

 

 

 

Yvonne Kuijpers

orthomoleculair therapeut