De R is in de maand

Dit is de reden dat je vitamine D3 in combinatie met K2 nodig hebt

Het Belang van Vitamine D3 en K2

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt steeds meer de nadruk gelegd op de belangrijke rol van vitamines D3 en K2. Beide vitamines spelen een cruciale rol in tal van lichaamsprocessen en hun tekort kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. In Nederland wordt echter vaak een tekort aan deze vitamines geconstateerd. In deze blog bespreken we waarom D3 en K2 zo belangrijk zijn, waarom tekorten zo vaak voorkomen in Nederland, en hoe deze tekorten kunnen worden aangepakt.

De Rol van Vitamine D3

Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, is essentieel voor diverse functies in het lichaam:

1. Calciumabsorptie en Botgezondheid: Vitamine D3 helpt bij de opname van calcium uit de voeding, wat cruciaal is voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten.
2. Immuunsysteem: Het versterkt het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.
3. Mentale Gezondheid: Er is bewijs dat voldoende vitamine D3 bijdraagt aan een betere stemming en kan helpen bij het voorkomen van depressie of winterdip.

4. Voorkoming kanker: Er zijn diverse studies die suggereren dat hogere niveaus van vitamine D3 in het lichaam geassocieerd zijn met een lager risico op bepaalde vormen van kanker, zoals darm-, borst-, en prostaatkanker. Hoewel meer onderzoek nodig is om de precieze mechanismen en de effectiviteit van vitamine D3 in de preventie van kanker volledig te begrijpen, zijn de huidige bevindingen veelbelovend.

De Rol van Vitamine K2

Vitamine K2, of menaquinon, werkt in synergie met vitamine D3 en speelt een vitale rol in:

1. Calciumregulatie: K2 zorgt ervoor dat calcium naar de juiste plaatsen in het lichaam gaat, zoals de botten en tanden, en voorkomt dat het zich afzet in zachte weefsels zoals bloedvaten en organen.
2. Botgezondheid: K2 activeert het eiwit osteocalcine, dat nodig is voor de binding van calcium aan het botweefsel.
3. Hartgezondheid: Door calciumafzettingen in bloedvaten te verminderen, helpt K2 bij het voorkomen van arteriële verkalking, wat het risico op hartziekten vermindert.

Waarom Hebben We in Nederland Vaak een Tekort?

Er zijn verschillende redenen waarom tekorten aan D3 en K2 zo vaak voorkomen in Nederland:

1. Gebrek aan Zonlicht: Vitamine D3 wordt voornamelijk door het lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Nederland heeft veel bewolkte dagen en lange winters met weinig zonlicht, wat leidt tot onvoldoende productie van vitamine D3. Daarnaast smeren we ons tegenwoordig vaak in met een SPF waardoor vitamine D aanmaak geblokkeerd wordt.
2. Dieet: Vitamine K2 komt vooral voor in gefermenteerde voedingsmiddelen en bepaalde dierlijke producten. Het Nederlandse dieet bevat vaak te weinig van deze voedingsmiddelen.
3. Leefstijl: Moderne leefstijlen waarbij mensen veel binnen zitten en zonnebrandcrème gebruiken, beperken de blootstelling aan de zon nog verder, wat bijdraagt aan een vitamine D3-tekort.

Het Aanpakken van Tekorten

Om deze tekorten te bestrijden, kunnen verschillende strategieën worden gevolgd:

1. Supplementen: Het nemen van vitamine D3- en K2-supplementen kan helpen om de niveaus in het lichaam aan te vullen, vooral tijdens de wintermaanden.
2. Voeding: Het integreren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamines in het dieet, zoals vette vis, lever, eigeel, gefermenteerde kazen en natto (een Japans gefermenteerd sojaproduct), kan tekorten helpen voorkomen.
3. Leefstijl: Waar mogelijk, meer tijd buiten doorbrengen om natuurlijke zonblootstelling te verhogen en het zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème zodat de huid nog steeds wat zonlicht kan opnemen.

Conclusie

Het belang van vitamine D3 en K2 kan niet worden onderschat, vooral niet in een land als Nederland waar tekorten vaak voorkomen. Vanuit een orthomoleculair perspectief is het optimaliseren van de inname van deze vitamines essentieel voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van diverse chronische aandoeningen. Door bewuste keuzes te maken in dieet en leefstijl, en waar nodig supplementen te gebruiken, kunnen we deze tekorten effectief aanpakken en genieten van een betere algehele gezondheid.

In de praktijk is het mogelijk om je vitamine D3/K2 te laten testen met een vingerprikje. Als je gebruik maakt van de Eqology suppletie is de eerste test gratis.

Vraag gerust naar deze test als je interesse hebt.